lørdag 23. oktober 2010

Amerikagåten del III

I utgangspunktet hadde jeg ikke spurt om hjelp til Amerikagåten min, men så finnes det jo alltid noen der ute som selvfølgelig har mer erfaring og kanskje er mer effektive enn man selv er. Jeg synes man skal støtte seg på erfaringen til de slektsforskerne som virkelig er gode i det de holder på med.

Hvis dere tar en rask titt på Laila sin blogg, så kan dere lese hvordan hun jobbet for å finne noen av svarene på Amerikagåten min.

Til Laila: Takk for hjelpen så langt!

fredag 22. oktober 2010

Amerikagåten del II

Pernille Karoline Simonsdatter (f. 15.6.1855) og Jakob Andreas Maas Jakobsen (f. 09.6.1856) giftet seg i Hamarøy 21.5.1877.
De hadde ti barn:

  1. Ida Sofie
  2. Adin Maas
  3. Antora Amalie
  4. Ingeborg Neonora
  5. Edvart Korelius
  6. Ragnhild
  7. Ida Sofie
  8. Kristen Olai
  9. Jacob Pareli
  10. Elida


Mine kilder som er mormors slektsbøker til å begynne med sier at denne familien utvandret til Amerika i 1913 og deretter bosatte seg i White Earth North Dakota.

Jeg har også fått vite deres eldste sønn Adin Maas tjente som amerikansk soldat under 1. verdenskrig og skal visstnok ha lidd en ublid skjebne i Frankrike 1918 som også førte til hans død.

Om alle disse opplysningene stemmer vil jo tiden vise, men vi ser altså hvor fort ting kan endre seg fra å være ord tatt ut fra et hode til å være nedskrevet på et papir. I går da jeg skrev innlegget mitt her, så sa jeg at de hadde 11 barn, men så viser det seg altså at de hadde "bare" 10 barn. Der kan man se viktigheten av å sjekke opp kilder.

Den eneste kilden jeg vil dele med dere i dag er kilden på giftemålet mellom Pernille Karoline Simonsdatter og Jakob Andreas Maas Jakobsen. Den finner du i Nordland fylke, Hamarøy, Ministerialbok nr. 859A05 (1863-1877), Ekteviede 1877, side 199. 
Om du blar deg ned til nummer tre, så vil du finne alle opplysninger om giftemålet.

Min neste utfordring er å finne ut om de virkelig dro til Amerika i 1913. Bare de få timene jeg har søkt i dag finner jeg ingen informasjon som sier at en Jakob Jakobsen drar i 1913, men derimot i 1904. Alderen på denne Jakob stemmer ikke helt med alderen jeg har funnet, så det er nok mer sannsynlig at det ikke er riktig Jakob.

Hva ville du gjort som neste trinn for å finne informasjon om denne familien?

torsdag 21. oktober 2010

Amerikagåten

For meg betyr et fullt slektstre at jeg ikke trenger å jobbe mer med det. Det betyr at det er komplett med alle opplyaninger som er mulig å registrere. Mitt Slektstre har masse hull. Det har blandt annet et hull på en side der jeg har en familie med 11 barn som reiste til Amerika. Denne familien vet vi reiste sammen i 1913 (?) og de hadde ingen kontakt med familien etter at de dro.

Ettersom denne familien dro til Amerika og temaet på Slektsforkserdagen 30. oktober er nettopp Migrasjon, så er jo det et passende tema å varme opp med. Derfor skal jeg sette meg ned med Amerikagåten min og se om jeg klarer å finne noen spor etter hvor de dro frem mot slektsforskerdagen, men aller først må jeg nok lage meg en kopp te og finne ut av om de virkelig hadde 11 barn og når disse er født.

Har du en familie som emigrerte til Amerika som du kan jobbe litt ekstra med i disse dager? Bli med å bruke tid på å lete etter de!

onsdag 20. oktober 2010

Hva er din slektsrelaterte favorittblogg?

Selv om jeg ikke alltid er så flink til å bruke bloggen min som du kanskje ser av den sporadiske bloggingen er jeg allikevel mye innom og leser andres blogger. Det er mange som blogger om interessante ting som man kan lese seg helt bort i.
En av mine store favoritter er og blir bloggen til Viggo med det fine navnet Tid & rom. Han klarer alltid å fengsle meg med en evne til å beskrive ting på en så fantastisk måte at hodet mitt blir fylt av bilder og historier fra både ny og gammel tid.

En annen favoritt er bloggen til DIS-Norges leder. Torill tar ikke bare opp slektsrelaterte ting men har også noen innlegg der hun tar opp ting hun interesserer seg for utenom slektsforskingen.

Jeg kan sitte her i det uendelige å beskrive alle mine gode bloggsider, men istedenfor skal jeg lage en god topp 5 liste som du kan klikke deg videre på. Jeg oppfordrer samtidig alle andre til å gjøre det samme, så kan vi se hvilke blogger dine favorittbloggere leser og kanskje kommer du over noen skattesider som du ikke visste at fantes.

Topp 5:
Viggo - http://tidogrom.blogspot.com/
Torill - http://www.disnorge.no/cms/lederblogg/lederblogg
Laila - http://lailanc.blogspot.com/
Per-Olav - http://slektsbloggen.blogspot.com/
Liv - http://livofs.blogspot.com/