lørdag 16. januar 2010

Det historiske året 1910 - MCMXI det historiske året 1910 skjedde følgende begivenheter i Norge:
  • Norges Tekniske Høgskole ble åpnet i Trondheim 15.september.
  • 18. okktober ble Trondhjems Studentersangforening stiftet.
  • 1. desember ble det gjennomført folketelling i Norge.
14. februar ble Leif Juster født mens Bjørnstjerne Bjørnson døde 26. april.

25. oktober ble Lyn cupmestere. De vant 4-2 over Odd.

Dette er alle faktaer hentet ut fra Wikipedia.

fredag 15. januar 2010

200 besøkende siden 1.1.10I dag kl 15.03 tikket besøkende nummer 200 inn på bloggen min. Den besøkende hadde klikket seg fra http://www.lailanc.blogspot.com/.


Dette betyr at det siden 1. januar har vært 200 beskønde inne og siden det i dag er 15. januar, så vil det si at  det  i gjennomsnitt er 13,3333 besøkende pr. dag.


Takk for besøket og håper vi sees igjen i morgen!

Hvem var søster Grete og hva gjorde hun i bestefars fotoalbum?
Jeg fant et gammelt album med bilder av min bestefar fra sine yngre dager. Albumet har både bilder fra hans barndom og ungdomstid. I dette albumet er det en person som går igjen. Hun er på noen bilder med min bestefar, men det er dette bildet som forundrer meg mest.

Nå lurer jeg på om noen av dere der ute vet hvem søster Grete kan være og hva hun gjorde i bestefars album. Jeg lurer litt på om dette kan være en gammel flamme. Bestefar og mormoren min giftet seg jo ikke før i 1965 og da hadde hun allerede en sønn fra før av, så det er jo ikke usannsynlig at han også kunne ha hatt flamme før han giftet seg.

Som sagt: Hvis du vet noe som helst om denne personen, så vær så snill og si ifra!

onsdag 13. januar 2010

DISchat

I dag vil jeg presentere DISchat som man finne på DIS-Norge sine sider. Der er det alltid hyggelige mennesker tilstede som man enten kan slå av en hyggelig prat med, eller man kan få hjelp til ting man lurer på.


Jeg er med i et prosjekt der vi sitter og skriver av kirkebøker, men som enhver slektsdforsker av og til kan oppdage, så er ikke kirkebøkene bestandig de letteste i verden å lese. Men det er i dette øyeblikket jeg bruker å legge inn min permanente sidelenke og spørre om hjelp. Noen ganger man uheldig og så er det ingen der som klarer å lese akkurat da, men i 95% av tilfellene har jeg flaks og så kommer det en hyggelig "med-chatter" og hjelper meg til å lese opplysningene.


Det er også veldig lærerikt å være på DIS-Chat. Ette at je begynte min slektsforskning så jeg plutslig noen snakket om skifter. Det var da jeg lærte hva skifter var og plutslig kunne begynne å se etter dette også i forbindelse med slektsforskningen min.


Helt til slutt vil jeg bare takke alle i som er på DISchat for mange koselige samtaler og en utrolig tålmodig med sånne som meg som alltid på ha alt inn med teskje!

tirsdag 12. januar 2010

Slektsreet mitt igjen!Satt litt i photshop igjen i dag og lekte med slektstreet mitt. I dag la jeg farge på stammen og en grønn "busk" rindt selve objektet. Dette er ikke akkurat et pryd-tre som jeg vill valgt å ha på veggen, men det er et tre som jeg har laget helt selv. Mens vi snakker om det, så ønsker pappa at jeg ordner ham et ordentlig slektstre til jul som han kan få. Ja, det er tidlig å tenke på julegaver, men tanken bak er god!

Jeg tror det neste steget jeg må ta, er å bygge ut dette slektstreet med bilder av generasjonen over. Det blir litt vanskelig ettersom jeg ikke har så mye bilder og mangler en side, men med tiden kan det jo bli en ordning på det også.

Ha en fin onsdag og ikke glem at du må gartulere både Knut-Rasmus og Laila Chrsitiansen med dagen.
Her kommer gratulasjonen fra meg:


Hurra for dig som fylder dit aar!
Ja dig vil vi gratulere!
Alle i ring omkring dig vi staar
og se, nu vil vi marsjere,
bukke, nikke, neie, snu os omkring,
danse for dig med hop og spret og spring,
Ønske dig av hjertet alle gode ting!
Sig mig saa, hvad vil du mer!
Høit vore flag vi svinger. Hurra!
Ja, nu vil vi rigtig feste!

Dagen er din, og dagen er bra,
men du er den allerbedste!
Se dig om i ringen, hvem du vil ta!
dans en liten dans med den du helst vil ha!
Vi vil allesammen svinge os saa glad;
En av os skal bli den næste.

mandag 11. januar 2010

Slektskafé i Bodø del 2 - Planlegging

I dag kl 09.00 møtte jeg opp på Tusenhjemmet for å møte Tove Johanna Fagertun og snakke om mulighetene for å arrangere slektskafé.

Tove Johanna er i utgangspunktet veldig positiv og denne typen kafé passet inn i hennes planer om å bruke Tusenhjemmet som et generasjonshjem. Samtidig holder de på med litt ombygginger her og der, så inn kaféen har man muligheten til å bruke et rom med navn; Asbjørnsen og Moe. Dette rommet er ikke helt ferdig ennå, men etterhvet vil det bli et lite bibliotek med også 12 sitteplasser (dette er i plan, så vi får se hvordan det ser ut når det er ferdig).

Han som driver kaféen på Tusenhjemmet syntes også dette hørtes interessant ut, og alle var overraskende positive. Nå gjenstår det litt tenking og planlegging så tror jeg i utgangspunktet vi snart er klare for slektskafé, men da er det ennå viktigere å få til alt vi kan av reklame. Heldigvis har vi journalister i Bodø som liker sånne her "Scoop", så jeg regner med at det ikke blir et stort problem.

Så snart jeg har flere oppdateringer å komme med, så er jeg tilbake her med nytt innlegg!

søndag 10. januar 2010

Hva betyr slektsforskning?

I dag vil jeg enkelt å greit henvise til denne siden: http://no.wikipedia.org/wiki/Slektsforskning. Der finner man fin informasjon om hva slektsforskning er. Jeg vil også henvise til DIS-Norge sine sider. Nybegynner rubrikken der gir en veldig enkel og fin oversikt.

lørdag 9. januar 2010

Våre røtterI dag vil jeg nevne boken "Våre Røtter" av Nils-Johan Stoa og Per-Øyvind Sandberg.

Denne boken er en veldig fin håndbok som tar ofr seg mye av et man trenger, både som nybegynner og litt mer viderekomne i slektsforskning. Det er ofte jeg slår opp opplysninger i den, for å finne ut hvordan jeg skal komme videre eller for å forstå ting.

Boken kan man enten kjøpe hos DIS-Norge hvis man er medlem eller hos andre nettbutikker som Bokkilden.

Jeg og alle andre som er medlem i DIS, anbefaler denne boken på det varmeste!

fredag 8. januar 2010

Slektskafé i Bodø

På torsdag fikk jeg snakket litt med Viggo om å starte en slektskafé her i Bodø. Han foreslo Tusenhjemmet som en mulig plass å gjennomføre det på. En kjapp mail til Tove Johanna Fagertun som er driftsleder på Tusenhjemmet, ga et positivt svar tilbake og et møte mandag kl 09.00.

Da er det bare å ta på seg presentasjonsmasken og begynne å samle frivillige så dette blir en realitet.
Mange spørsmål som må besvares nå:
Er dette gjennomførbart?
Skal det være et tilbud til bare medlemmene i DIS?
Hva er det reelt å tenke på med priser for å få det til å gå rundt?
Hvor mange kan det tenkes at det vil komme på en vanlig kveld?
Er det best å ha det på kveldstid en hverdag eller en lørdag formiddag?

Og mange flere spørsmål!

Ta kontakt hvis du har noen kommentarer eller bare har lyst til å hjelpe til!

Møte i DIS-Salten

I går var jeg på møte til DIS-Salten hvr de tok for seg Slektsforum og hvordan man legger inn innlegg der. Møtet var lagt opp for de som kanskje ikke har brukt slektsforum før eller bare har vært innom der litt. Viggo (vår eminente leder) holdt et fint foredrag og vi andre hadde muligheten til å komme med innspill der det trengtes for at alle opplysninger og emner ble med.

Det mest fantastiske vi opplevde var at vi la ut en etterlysning på slektsforum etter oldefaren til Knut-Rasmus og bare 1,5 timer etterpå var det kommet tre svar som var nyttige for videre forskning. Det er en enorm skare av frivillige som sitter og leter på andres slekt for å hjelpe til på slektsforum.

Det viktigste med DIS-Møte for meg var nok ikke å lære så mye om slektsforum, for det kan jeg fra før, men det å kunne møte andre slektsforskere og oppleve at faktisk kan lille uerfarne meg hjelpe til både her og der. Og det å kunne få hjelp av andre r viktig. Jeg startet for alvor med min slektsforsking etter hjelp fra andre.

Ellers ble det tid til noen kopper kaffe (les: te) og litt hyggelig småprat.
Jeg fikk forøvrig beskjed om at jeg skal være i slektsforskerdagskomitéen sammen med Knut-Rasmus, Bjørn-Tore og Gerd-Karin. Det blir nok veldig bra.

Gleder meg til å se DEG på neste møte som selvfølgelig er første torsdag i neste måned!

torsdag 7. januar 2010

fra Reunion til Legacy. Enkelt? Ja, det skulle man tro!

I går fant jeg ut at jeg skulle teste ut Legacy på windows-partisjonen min i BootCamp. Det går selvfølgelig ikke helt feilfritt å overføre via gedcom fra Reunion til Legacy. Opplysningene havner litt her og der, så jeg fant ut at jeg like greit kunne lage en helt ny fil i Legacy og legge alt inn på nytt manuelt. Da får jeg nemlig gått over alle kildene mine og sånt ordentlig.

Men det å skifte slektsprogram er ikke alltid enkelt. Legacy er et helt annerledes program enn Reunion og opplysningene skal lagres på en annen måte. Det er selvfølgelig sånn at man legger inn navn og barn på ganske lik måte, men kildene er det litt annerledes med. Jeg tror faktisk jeg må krype til korset og skaffe meg litt eksperthjelp, men heldigvis er det møte i DIS-Salten i dag på Bodø Bibliotek kl 20.00, så da kan jeg ta tak i noen av de som kan bruke Legacy.

Det innlegget her ble litt kort, så jeg lover å heller komme nærmere og lengre tilbake til hvordan det er å bruke Legacy!

onsdag 6. januar 2010

Kirkebøker del 2

I kirkeboken der vi finner konfirmasjonen til min oldefar (Berhard Kristian Berg Kildahl) har presten skrevet veldig leselig og oversiktlig. Dette er en kirkebok som er et godt eksempel på lettleselige sider. Men så kan vi gå videre til kirkeboken der man finner fødselen til min tipptippoldefar Christian Christensen Kildahl. Den er nesten uleselig for meg, men kanskje finnes det noen der som synes det er enkelt å lese det?!


Men fortvil aldri, for enten kan man øve seg slik at man blir bedre, eller så kan man legge ut et innlegg på DIS-Norges Slektsforum så får du hjelp til det meste. Et innlegg og man kan fort få løst mange nøtter fra alle de hjelpsomme menneskene som finnes der!

tirsdag 5. januar 2010

Karl Gerhard Kristian Christensen - Min tippoldefarKarl Gerhard Kristian Christensen Kildahl var født 25. juli 1864 og bodde hele oppveksten på Utaker i Hamaraøy. Han hadde 6 søsken hvorav to av dem døde før fylte 2 år.  31. mai 1934 giftet han seg med Sara Elea Pedersdatter som var datter av Peder Danielsen og han overtok gården i Finnøy, Hamarøy der vi har hytte. Sammen fikk de 6 barn før han døde 7. mai 1951. Han ligger gravlagt sammen med sin kone under navnet Karl Gerhard Kildahl.

Jeg husker en sommer mens bestefaren min ennå levde og han var på hytten med onkelen min. Jeg bestemte meg for å ta bussen dit for å tilbringe noen uker av sommerferien min der. Så er det sånn at jeg alltid har vært interessert i å gå rundt på kirkegårder for å se på gamle gravsteiner. Bestefaren min foreslo at vi kunne gå på oppdagelsesferd og se om vi fant noen gamle gravsteiner som tilhørte noen slektsninger, så det gjorde vi. Midt oppi all letingen kom vi over Karl Gerhard Kristian Christensen sin gravstein og jeg husker at jeg ble forundret over hvor fin den var og at det stod blomster på graven. Det var ingen av oss som hadde satt blomster på den og så vidt vi vet, er det ingen slektninger i nærheten som kunne satt blomster på den.
Mer etterforskning viste at den graven heller ikke var med i noen av disse tjenestene der man betaler penger og så passer folk på at det alltid er blomster på graven, så hvis du forresten vet hvem det var må du si ifra.

Uansett er poenget mitt med dette innlegget å fortelle dere alle at jeg alltid har en varm følelse i kroppen når jeg sitter og tenker eller ser på dette navnet i min slektsforskerbase. Det er av den enkle grunnen at jeg husker den varme sommerdagen da jeg besøkte graven hans og at jeg lurte på hvem han var og hvor han egentlig kom ifra!

mandag 4. januar 2010

Kirkebøker

Kirkebøker er en veldig fin plass å starte med slektsforskning. Man må da ha opplysninger om en av de i sin slekt som er født før 1930 for å i det hele tatt ha håp. Men det som er viktig å huske på er at det finner ganske mange som er døpt med de samme navnene, så ofte er det ikke nok å bare ha et navn og årstall.

Vi opplevde akkurat dette med en av Knut-Rasmus sine oldemødre. Vi hadde et navn og fødested Beiarn. Etter mye frem og tilbake i kirkeboken fant vi bare en person med dette navnet og gikk ut ifra at det måtte være henne. Men her visste det seg at feilen var at Knut-Rasmus ikke hadde vært flink nok til å spørre bestefaren etter opplysninger. I dag husker jeg ikke helt hva det var som var feilen, men til slutt kom di frem til rett dame i rett kirkebok.

Spørsmål som er fine å ha svar på før man begynner på leting er:
- Hva er navnet på slektningen født før 1930?
- Vet jeg noe om fødested og eventuelt navn på gård, gate eller lignende?
- Hva var navnet til foreldrene til han/henne?
- Vet jeg at det ikke er et fosterbarn? (Veldig vanlig i Nord-Norge og spesielt ute i landsbygdene)

Lykk til med letingen av forfedre og legg gjerne igjen en kommentar på om du finner noen!

søndag 3. januar 2010

Reunion del 2

Informasjonsvinduet som kommer opp når man klikker på en person er som følgende:
Her inne skriver man navnet på personen man har registrert. Jeg synes det er vanskelig å vite hvilket navn man skal skrive. På jentene bruker jeg åå skrive pikenavn uansett hva de er gift som, men på guttene er det litt vanskelig når alle som regel har mange navn og kanskje har de valgt et helt annet etternavn når de gifter seg med tilknytning til gården.

Her må man gjøre det som passer den enkelte personen best. Jeg bruker å skrive navnet som guttene står registrert i kirkeboken med ved dåp og da bruker jeg den skrivemåten som står i krikeboken. Men så skriver jeg heller i notater et eget avsnitt om navnet på personen. Der tar jeg med alle skrivemåtene som jeg foreksempel finner i forlketellinger, kirkeboken bed gisftemål, dåp osv, og det som står på gravsteinen. Man kan gå ut ifra at personene kanskje selv vagte å bruke den skrivemåten som står på gravsteinen.

Neste vindu er opplysninger om personene. I Reunion er det enkelt bygd opp med tre felter på hver linje. På fødsel kan man fylle inn dat, plass og notat. Akkurat på denne personen har jeg ikke fått fylt inn dåpe ennå og heller ikke skrevet noe i notatfeltet, så der må jeg rydde litt, men til vanlig bruker jeg å legge alle opplysninger om fadderen og dåpen inn under notatfeltet på dåp.

Men igjen må dere huske på at dette er min måte å gjøre ting på. Hvis dere har andre måter, så må dere gjerne si ifra under i kommentarfeltet. Jeg er veldig interessert i å høre om andre måter, for kanskje det da vil dryppe et lite gjesteinnlegg på deg!

lørdag 2. januar 2010

Slektsprogrammet mitt

Jeg bruker Reunion på min MacBook for å registrere slekten. Der registrerer jeg alt av opplysninger som jeg kommer over. Det som er bra med Reunion er at det er oversiktlig og jobber greit sammen med iPhoto. Du kan bruke klikke og dra funksjonen fra iPhoto og over til Reunion. En annen ting er at jeg har det som applikasjon på iPhonen min, så da har jeg alltid med meg slekten min.

En av de tingene som jeg savner er presentasjonsmulighetene. De er gode i Reunion, men ikke like gode som i MacStamTre så derfor er det under presentasjon mest naturlig for meg å bruke MacStamTre.Her ser du hvordan Reunionvinduet mitt ser ut mens jeg jobber med det. Bildet viser en enkel oversikt over foreldre og barn. Om man ønsker mer opplysninger er det bare å dobbeltklikke på navnet og vips, så er man inne i registreringsvinduet. Alle de små tallene er kildene som er registrert på selve navnet. Har manandre kilder på foreksempel dåpsdatoen, så vil ikke disse vises der inne, men når man kommer inn i bildet med alle opplysningene.

Helt enkelt og "Macete". Det er akkurat sånn vi vil ha det!

fredag 1. januar 2010

Hjemmelaget slektstre


Til slektsforskerdagen 2009 laget jeg et slektstre som vi la frem slik at barna som kom innom kunne få ha noe å gjøre mens de ventet på at mamma og pappa fikk svar på sine spørsmål og kanskje ville noen av de bli interessert i slektsforskning.

Nå har jeg tatt dette slektstreet og avansert det i photoshop med bilder av min pappa, mamma og alle besteforeldrene.

Foreløpig fant jeg et bilde av meg selv der jeg var rundt 1 år, mens bildene av farssiden på familien min er tatt i konfirmasjonen til lillebror (altså i mai 2009). Bildene på morssiden min er ikke så nye. Bildet av mamma er fra 1989. Det er fordi jeg ikke har noen nye bilder av henne etter at hun døde. Bildet av mormoren og morfaren min er fra bryllupet deres 27.11.1965. og er det eneste bldet jeg har av mormor, men det synes jeg ikke gjør så mye for de ser begge så glade og lykkelige ut på bildet.

Etterhvert skal jeg se hva mer jeg kan gjøre med dette slektstreet og leke mer med slektsprogrammet for å få laget et slektstre, men ting tar tid!